Speciálně vyšlechtěná odrůda ječmene s názvem “Pot barley” rozšiřuje sortiment cereálních produktů s vysokou nutriční hodnotou. Využívá zejména vysoký obsah rozpustné vlákniny, reprezentovaný v tomto případě neškrobovými polysacharidy beta-glukany. Ty přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Odrůdu vyšlechtili odborníci ze společnosti Agrotest fyto.
Díky použité základní surovině má „Pot barley“ oproti standardním kroupám nebo podobným výrobkům dostupným na trhu, více než 2x vyšší obsah vlákniny. Pot barley je vyroben z bezpluchého zrna české odrůdy ječmene jarního AF Cesar. Pro svoji energetickou hodnotu je výborným doplňkem stravy osob se zvýšenou fyzickou aktivitou. Patří do kuchyně experimentátorů. Dá se použít v receptech na sladko i na slano. Velmi oblíbené jsou receptury pro výrobu zdravých a lehce stravitelných salátů nebo přílohy ke grilovanému nebo přírodnímu masu, až po sladké dezerty.
Obilky mají krémovou barvu s patrnými zbytky obalových vrstev a příjemnou, obilnou vůni. Po uvaření jsou obilky „Pot barley“ světlé, s neutrální vůní a plnou chutí, bez vedlejších nahořklých příchutí. Možnosti uplatnění v kuchyni jsou poměrně široké: od využití jako přílohy ke grilovanému nebo přírodnímu masu, přes studené saláty až po sladké dezerty.
Exponát Pot barley získal letos na výstavě Země Živitelka prestižní ocenění ZLATÝ KLAS S KYTIČKOU (udělované v případě potravinářských výrobků za mimořádné kvalitativní parametry a vlastnosti). Výsledku bylo dosaženo za využití institucionální podpory Ministerstva zemědělství a v rámci projektu Technologické agentury ČR v součinnosti s Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně.
Více informací o produktu najdete ZDE